Stres Hastalıkları
Günümüz hayat şartlarında stres, önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Stres, kişilerin ruhsal veya duygusal gerilim yaşadıkları durumlar olarak tanımlanabilir. Ameliyat sonrası, travma sonrası veya heyecan gibi durumlar, organizma, metabolizma veya iç organlarda bozukluklara yol açabilir. Sinir ve stresin neden olduğu hastalıklar göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. Stres, beslenme bozukluğu, uyku düzensizliği, nefes darlığı ve nörolojik aksamalara neden olabilir. Bu durumlar dikkat eksikliği, odaklanma problemleri ve konsantrasyonda zorlanmaya yol açabilir. Stres sonucunda kişinin çevreye uyumu azalır ve kişinin kapasitesini zorlar. İnsan psikolojisi, fizyolojisini de etkileyebilir. Bu nedenle hastalar için stresten uzak durmak ve moral önemli bir konudur.
Stres Hastalıkları Arasında İlk Akla Gelenler
- Migren: Migreni ortaya çıkaran nedenlerden biri de strestir. Tek başına stres migrene neden olmasa da stresin artması, hastalığı tetikleyen bir faktör olabilir.
- Üst Solunum Hastalıkları: Uzun süreli stres, zamanla bağışıklık sistemini zayıflatarak solunum yollarında hassasiyete ve rahatsızlıklara neden olabilir.
- Kalp Hastalıkları: Sürekli stres altında olan bireylerde kalp ritmi ve işlevi bozulabilir. Genetik faktörler ve yanlış beslenme gibi olumsuzluklara ek olarak stres, kişinin kalp sorunları yaşamasına neden olabilir.
- Soğuk Algınlığı: Stres ve üzüntü halinde olan birey, sağlığını ihmal ederek kolayca soğuk algınlığına yakalanabilir.
- Astım: Doğrudan stres sebebi olmasa da dolaylı yollardan atak riskini artırabilir.
- Bel ve Sırt Ağrısı: Özellikle çalışanlarda yüksek stres sonucu sürekli kasılma hali zamanla bel ve sırt ağrılarına neden olabilir. Bu tür hastalıklar psikosomatik olarak da değerlendirilebilir.
- Kilo Alma-Verme: Stres, yanlış ve düzensiz beslenmeye yol açarak kilo almaya veya kilo vermeye neden olabilir.
- Egzama: Yoğun stres altında olan bireylerde egzama ortaya çıkabilir. Stres, egzamanın artmasına neden olabilir.
- Kısırlık: Özellikle yoğun strese maruz kalan otuz yaş üstü kadınlarda erken menopoza girme veya emziren annelerde sütün kesilmesi durumu olabilir.
- Bunların yanında, güçsüzlük, yorgunluk, kaygı, çabuk heyecanlanma, madde bağımlılığı (alkol, sigara vb.), hazımsızlık, nefes darlığı, mide bulantısı ve ağrısı, ateş basması, panik atak, çarpıntı, tansiyon, şeker ve kalp damar sorunları gibi hastalıklar da sayılabilir.
Stres Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Sürekli yorgunluk hissi, tahammülsüzlük, uyku problemi, yaptıklarından ve hayattan zevk almama, mutsuzluk hali, sık sık hastalanma ve çabuk sinirlenme gibi belirtiler stres hastalıklarının göstergeleri olabilir.
|
Stresin migrenimi tetiklediğini fark ettim, bu konuda başka kimler benzer şeyler yaşıyor?
Cevap yazMerhaba Çağkan,
Migren ve stres arasındaki bağlantıyı fark etmeniz oldukça önemli. Birçok kişi stresi migren tetikleyicisi olarak yaşıyor. Stresi azaltmak için gevşeme teknikleri, yoga veya meditasyon gibi yöntemleri deneyebilirsiniz. Bu konuda benzer deneyimler yaşayan kişilerle konuşmak da faydalı olabilir. Kendinize iyi bakın!